• Stichting
  Alles over de Stichting "Boeken Steunen Mensen"
 • Beurzen
  Wij organiseren NL's grootste Boeken- en Platenbeurzen
 • Doelen
  Wij steunen particuliere ontwikkelingsprojecten
 • Inleveren
  U kunt bij ons tweedehands boeken, platen en CD's inleveren

Mooie verhalen van de vrijwilligers

20-12-2017

Mooie verhalen van de vrijwilligers

Een meisje van een jaar of vijftien meldde zich twee jaar geleden bij de platenstand van Peter Gaal op de Boekenbeurs. “Ze vertelde dat ze van haar vader een platenspeler had gekregen en enkele elpees met Duitse schlagers”, kijkt de 71-jarige Venlonaar terug, “maar die muziek vond ze maar niks. Of ik geen goede tip voor haar had? Ik heb haar toen een verzamelelpee met Engelse muziek uit de jaren zestig aangeraden en voor drie euro meegegeven. De dag erna kwam ze terug om me te vertellen dat het een schot in de roos was.”

Die tevredenheid van de bezoekers, dat vinden de verkopers in de stands op de Boekenbeurs het belangrijkst. “Iemand blij maken, dat is hartstikke mooi”, vindt Barry Pijper (64) uit Velden, die de stand met stripboeken bevrouwt. “Het is fantastisch als je iemand, waarvan je weet dat hij bepaalde series verzamelt, een door hem of haar gezocht exemplaar kunt aanreiken en dan kunt zeggen: hier, speciaal voor jou.”

Ook Blerickenaar Chrit Klerken (79, en een van de nestors van de beurs) die in de stand Limburgensia staat, waar boeken over onder meer Limburgse historie liggen, weet van veel bezoekers precies waarvoor ze komen en is daardoor in staat om er heel wat gelukkig naar huis te sturen. Hij weet vaak al tijdens het selecteren van de opgehaalde boeken (collecties van overledenen, bibliotheken of mensen die geen boekenkast meer willen en na lezing hun boeken meteen wegdoen) voor wie ze interessant zullen zijn.

Alle drie zijn ze overigens betrokken bij het uitsorteren van de enorme boekenberg die elk jaar opnieuw weer wordt aangeboden. Chrit Klerken al meer dan 25 jaar, Peter Gaal een jaar of zes en Barry Pijper twee jaar. Het is een grote, maar heel interessante klus. Er komt heel wat meer binnen dan de honderdduizend boeken en twintigduizend platen en cd’s die naar de beurs gaan. Elk jaar levert de selectie zo’n 150.000 kilo oud papier op.

Natuurlijk zitten er ook heel wat mooie vondsten tussen. Zo werd er een paar jaar geleden een bundel documenten van de Heer van Papendrecht ontdekt. Klerken: “Die had in 1584 al zijn documenten door een ambtenaar laten overschrijven en vervolgens laten bundelen. Het was een heel mooi handschrift, en de bundel heeft ons uiteindelijk 6500 euro opgeleverd. Dankzij onze vondst moest ook nog eens de geschiedenis van Papendrecht worden herschreven, want in de documenten stonden heel wat tot dan toe onbekende feiten.”

In de boeken worden vaak ook brieven, gedachtenisprentjes, foto’s en geldbiljetten gevonden. Daarbij gaat het soms om fikse bedragen. “Jaren geleden zat er eens tweeduizend gulden in een boek”, weet Klerken nog, “we hebben toen een oproep gedaan in de hoop dat de eigenaar zich zou melden. Je begrijpt dat er toen heel wat ‘eigenaren’ bij ons op de stoep stonden. Uiteindelijk hebben we de echte toch weten te vinden. Dat was een man die wist te melden dat hij zijn geld in het boek ‘De geschiedenis van de vulpen’ had gestopt. We hebben toen een heel mooi vindersloon gekregen en bovendien hebben we het boek voor een goede prijs verkocht.”

Foto : Barry Pijper (links), Chrit Klerken en Peter Gaal in de hal van het klooster te Steyl waar de boeken- en platenselectie wordt gemaakt.

NieuwsStichting "Boeken Steunen Mensen"
Postbus 7844
5995 ZG Kessel

Email:  boekenbeursvenlo@gmail.com
Telefonische bereikbaarheid: 077-473 80 60

RSIN: 8025.72.376

© Copyright 2018 by Stichting "Boeken Steunen Mensen" | Powered by CLIM.nl