• Stichting
  Alles over de Stichting "Boeken Steunen Mensen"
 • Beurzen
  Wij organiseren NL's grootste Boeken- en Platenbeurzen
 • Doelen
  Wij steunen particuliere ontwikkelingsprojecten
 • Inleveren
  U kunt bij ons tweedehands boeken, platen en CD's inleveren

Persbericht: De boeken van de Boekenbeurs

31-12-2018

PERSBERICHT: DE BOEKEN VAN DE BOEKENBEURS

 

De Stichting Boeken Steunen Mensen houdt in het weekeinde van 4, 5 en 6 januari weer de jaarlijkse boeken- en platenbeurs in het Blerickse Blariacumcollege. Er zijn dan 100.000 boeken en platen te koop. Waar komen die allemaal vandaan?

 

Een kloosterbieb voor Boeken Steunen Mensen

 

Broeder Mozes van een klooster uit de buurt van het Belgische Brugge belde eerder dit jaar de stichting Boeken Steunen Mensen. Of er interesse was in de bibliotheek van het klooster, vroeg hij.

Zeker, luidde het antwoord, om hoeveel boeken gaat het? Zo’n 500.000 exemplaren, repliceerde de broeder. Aan de Nederlandse kant van de lijn werd het stil. Zoveel boeken had de stichting nog nooit eerder in één keer aangeboden gekregen. Daar kon vijf keer de jaarlijkse boekenbeurs mee voorzien worden. Een dergelijke hoeveelheid kon niet eens in de opslag van de stichting bij de paters in Steyl.

Broeder Mozes bemerkte de aarzeling en bood meteen aan om eerst de Franstalige en de Latijnse boeken uit de bibliotheek te halen. Dat zou zeker iets schelen. Nog werd niet direct toegehapt. Zodat hij ook nog maar beloofde om alle boeken zelf in bananendozen te doen en vervolgens naar Steyl te komen brengen.

“We hebben toen maar afgesproken eerst eens zelf naar de kloosterbibliotheek te komen kijken”, vertelt coördinator Jan Vissers. “Want we willen van tevoren weten of we er iets mee kunnen. Als het alleen maar religieuze boeken zijn, hebben we er weinig aan. Daar heeft niemand interesse in en dan kunnen we ze niet verkopen. Vaak zitten er in de kloosterbibliotheken echter ook delen die wel interessant zijn voor de verkoop. Als het wel de moeite is, zitten we echter nog met het probleem van de selectie, dat wordt een enorme klus. Vandaar dat we eerst een kijkje gaan nemen.”

 

Een grote boekenkast

 

De stichting Boeken Steunen Mensen krijgt jaarlijks enkele honderdduizenden boeken aangeboden. Vooral door particulieren, maar ook door bibliotheken en kloosters. Vissers: “Als oudere boekenliefhebbers overlijden, belt de familie ons meestal om de boeken te komen ophalen want het huis moet leeg. Laatst hadden we nog een familie uit Barneveld. Een vrijgezelle broer was gestorven en zijn woning was een grote boekenkast. Overal stonden en lagen boeken. We hebben ze allemaal opgehaald. Een tweede categorie zijn de babyboomers, die nu vrijwel allemaal kleiner gaan wonen en dan moeten de boeken weg. En vervolgens krijg je de jeugd. Die koopt en leest best nog wel boeken, maar doet ze daarna meteen weg.”

 

Het selecteren van de boeken

 

Al die gebrachte en gehaalde boeken en ook platen komen op de tafels van de selecteurs in Steyl terecht. Die kijken allereerst naar de kwaliteit, dus of ze bijvoorbeeld niet kapot of smerig zijn. Maar ze weten ook naar welke schrijver of artiest nog vraag is en of het dus de moeite waard is om hun werk naar de beurs te brengen. Met sommige bestsellers uit de laatste jaren hoef je niet meer aan te komen, daar waren de oplages zo hoog van dat de meeste bezoekers van de beurs ze al in huis hebben.

“We hebben veertig vrijwilligers die de selectie voor ons doen”, meldt secretaris Geert Hendrikx. Die bepalen dus welke honderdduizend exemplaren naar de beurs in Blerick mogen, waar volgens Hendrikx nog eens zo’n 160 vrijwilligers voor de verkoop actief zijn. Zij brengen samen zo’n 40.000 boeken en platen aan de man en zorgen regelmatig voor recordopbrengsten voor de goede doelen die de stichting uitzoekt. Vorig jaar werd het nieuwe record van 77.000 euro geboekt. De 60.000 boeken die overblijven gaan terug naar de selecteurs om te kijken of ze een nieuwe kans verdienen. Als dat niet zo is, gaan ze naar het oud papier. Triest, maar het moet, want voordat je het weet belt een volgende broeder.

 

Naar de beurs

 

Dit jaar gaan zo’n 140 pallets vol boeken en platen naar de boekenbeurs van de stichting Boeken Steunen Mensen, die dit jaar op 4, 5 en 6 januari wordt gehouden in het Blerickse Blariacumcollege. Op vrijdag van 18.00 tot 21.30 uur, op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zondag van 11.00 tot 16.00 uur. Op zondag worden de boeken met een kilo-prijs verkocht.

 

De opbrengst

 

De opbrengst van de boekenbeurs van Stichting Boeken Steunen Mensen gaat zoals elk jaar naar enkele goede doelen. Dit keer zijn dat:

 1. De Stichting Nazareth Foundation in Malawi. Deze initieert en ondersteunt projecten die het leven van de bewoners van Mganja en omliggende dorpen verbetert. Zij ontvangt 20.000 euro.
 2. De Stichting Kinderen van de Zon in Peru. Die streeft ernaar om de levensomstandigheden en ontwikkelingsmogelijkheden van kansarme wijk- en straatkinderen, jongeren en hun moeders te verbeteren. Ook zij ontvangt 20.000 euro.
 3. De Stichting Sint Martinus die in Rio de Janeiro een straatkinderenproject runt. Dagelijks gaan straathoekwerkers op pad om straatkinderen te ontmoeten en ze er bijvoorbeeld van te overtuigen naar school te gaan. Zij krijgt 12.500 euro.
 4. De Stichting Ruwani wil in Sri Lanka de levensomstandigheden voor kinderen en jongeren met een beperking verbeteren. Voor haar is er 7.500 euro.

Na de beurs worden ook nog een paar kleinere projecten  bekend gemaakt, die van stichting Boeken Steunen Mensen uit de opbrengst van de beurs een bijdrage zullen ontvangen.

 

 

NieuwsStichting "Boeken Steunen Mensen"
Postbus 7844
5995 ZG Kessel

Email:  boekenbeursvenlo@gmail.com
Telefonische bereikbaarheid: 077-473 80 60

RSIN: 8025.72.376

© Copyright 2019 by Stichting "Boeken Steunen Mensen" | Powered by CLIM.nl