• Stichting
  Alles over de Stichting "Boeken Steunen Mensen"
 • Beurzen
  Wij organiseren NL's grootste Boeken- en Platenbeurzen
 • Doelen
  Wij steunen particuliere ontwikkelingsprojecten
 • Inleveren
  U kunt bij ons tweedehands boeken, platen en CD's inleveren

Vrijwilligers boekenbeurs starten weer op

30-5-2020

Na de gedwongen maar noodzakelijke coronastop van enkele maanden pakken de sorteerders, selectioneurs en boekenophalers van de Stichting Boeken Steunen Mensen vanaf maandag 1 juni het werk weer op. De vrijwilligers zijn hartstikke gretig om te beginnen en de opgelopen achterstand in te halen.

Vanaf half maart is het stil geweest in de hallen van de Boekenbeurs in het klooster van de paters te Steyl. Vooral omdat de 44 mannen en vrouwen die normaliter tweemaal in de week vrijwillig de vele dozen doorpluizen op bruikbaar materiaal en de 8 medewerkers van de logistiek die bij de inleverpunten en bij mensen aan huis nieuwe voorraad ophalen bijna allemaal dik over de zestig zijn. En dus tot de kwetsbare groep behoren.

Maar komende maandag is het gedaan met de rust in Steyl, want de ruimtes zijn volgens de RIVM-normen coronaproof gemaakt, vertelt secretaris Geert Hendrikx. “Er zijn looproutes uitgestippeld en aangegeven, er zijn handschoenen en volop handgel aanwezig en alle medewerkers kunnen op de voorgeschreven afstand van elkaar werken. Zeker ook omdat we een extra sorteerhal ter beschikking hebben gekregen. Bovendien wordt er meer dagen per week gesorteerd, zodat er telkens minder mensen aanwezig zijn. Van de 44 vrijwilligers die dit werk doen, hebben er al velen laten weten meer dagen te willen komen.” De secretaris maakt zich dan ook geen zorgen over de opgelopen achterstand, die wordt volgens hem makkelijk ingelopen.

Aanvankelijk was het de bedoeling om voor het ophalen van de boeken bij de inleverpunten in de regio en bij de mensen thuis een groep met jongere vrijwilligers in te zetten. Die zijn immers minder vatbaar voor het virus. Dit is nu toch niet nodig. Het extra grote aanbod van de laatste maanden, waarin veel mensen hun huis opruimden, wordt gewoon door de bestaande ploeg verwerkt. “Ook weer door gepaste maatregelen te nemen”, zegt secretaris Geert Hendrikx, “we vragen de mensen die ons gebeld of gemaild hebben om de dozen met boeken op een afgesproken tijdstip aan de deur te zetten. Wij halen het daar dan weg. In negentig procent van de gevallen bestaat het aanbod uit zo’n vier tot tien dozen. Als er een heel huis leeggehaald moet worden, maken we individuele afspraken.”

 

De secretaris is ervan overtuigd dat er door dit alles volgend jaar weer een beurs plaats kan vinden. Die staat nu gepland voor vrijdag 19, zaterdag 20 en zondag 21 februari, omdat de vaste locatie het Blariacumcollege in Blerick eerder niet beschikbaar is. “Maar ze gaat natuurlijk alleen door als grote evenementen dan mogen”, stelt hij. Als het niet kan, wil de Stichting Boeken Steunen Mensen bekijken of enkele kleinere beurzen wel mogen. Ze weet namelijk dat als gevolg van het corona-virus de goede doelen, waarvoor al het werk eigenlijk wordt verzet, harder dan ooit geld nodig hebben. Hendrikx: “Dus al brengen we dan maar € 40.000 bijeen in plaats van de € 85.000 van dit jaar, dan is dat toch heel mooi. We willen hoe dan ook de goede doelen helpen én natuurlijk de boekenliefhebber een plezier doen.”

NieuwsStichting "Boeken Steunen Mensen"
Secretariaat Boekenderhofweg 20,
5925 NE Venlo

Email:  boekenbeursvenlo@gmail.com
Telefonische bereikbaarheid: 077-473 80 60

RSIN: 8025.72.376

© Copyright 2020 by Stichting "Boeken Steunen Mensen" | Powered by CLIM.nl